Birkaç ay önce, M. Uğur Derman Üstadımız bir sohbetimiz sırasında bana hatırlattı: “9 Temmuz, Mahir İz Hoca’nın 50’nci vefat yıldönümü. Kendisiyle ilgili yazı yazacağım, aklında bulunsun.” Hemen notumu aldım, yazı işlerindeki arkadaşlarımı da bilgilendirdim.
Vakit yaklaşınca, Mahir İz gibi kıymetli bir ismi anmak için tek bir yazının yeterli olmayacağını düşündüm. Uğur Hocam’la da istişare ederek, Mahir İz’i Derin Tarih’in Temmuz sayısında kapak konusu olarak işlemeye karar verdik. Böylece, bugün maalesef yeterince tanınmayan ve hatırlanmayan bir şahsiyeti, yeni nesillere de tanıtmış ve hatırlatmış olacaktık. Şimdi artık yerinde çoktan yeller esen güzel zamanlarda yaşanmış nice tatlı hatıra eşliğinde…
Bu noktadan hareketle, “Vefatının 50’nci Yıldönümünde Muallim Mahir İz” dosyamızla karşınıza çıkmış bulunuyoruz. Uğur Derman Üstadımızla yaptığımız mufassal mülakatın yanında İsmail Kara, Mustafa İsmet Uzun ve İdris Topçuoğlu hocalarımız çok kıymetli katkılarda bulundular. Mahir İz’in hayatı, şahsiyeti, etkilendiği kişiler, talebeleri, hizmetleri, emek verdiği kurumlar, eserleri ve bugün ardında bıraktığı ilmî miras bütün yönleriyle işlenmiş oldu. Mahir İz’in muallim ve muhakkik bir kültür adamı olarak, dört başı mamur bir portresini çizebildiğimizi umuyorum.
Dosyamızda, Murtaza Özeren imzalı “Mahir İz’in tavsiye ettiği kitaplar” başlıklı bir yazı da göreceksiniz. Sadece bu liste bile, Mahir İz’in kendi döneminde kitap ve düşünce dünyasını ne kadar yakından takip ettiğini gösteriyor. Tercih ve tavsiye ettiği kitapların çeşitliliği ise, İz’in kendisini herhangi bir ekolle sınırlamadığını, aksine İslâm düşüncesinin yerli ve yabancı bütün kaynaklarına uzanma gayretinde olduğunu ortaya koyuyor.
Bu vesileyle, dosyamıza katkı sunan bütün hocalarımıza yeniden teşekkür ederken, Muallim Mahir İz’e rahmet diliyorum.
Yeni sayılarımızda, hayırla görüşmek üzere…