Suriye’deki saldırıları dehşetle seyrettiğimiz Rusların acımasızlığı yeni değil. Osmanlı Devleti’ne savaş ilan ettikleri 1 Kasım 1914’ten 1918 başlarına kadar Artvin’den İstanbul’a Karadeniz sahillerini bombardıman etmişlerdi. Bu sırada en çok yara alan güzelim beldelerden biri de Trabzon’du. 18 Nisan 1916’daki işgal şehirde büyük bir yıkıma yol açtığı gibi, Trabzonluların hafızasında tesiri bugüne ulaşan derin izler de bıraktı. İşte kurtuluşunun 98. sene-i devriyesinde Trabzon’un sancılı işgal yılları!
Coğrafi konumu ve Doğu Anadolu üzerinden İran’a uzanan yolların başlangıç noktasında bulunması sebebiyle Trabzon 1. Dünya Savaşı’nda da askerî açıdan büyük önem arz ediyordu. Anadolu’nun kuzey sahilindeki ikinci derecede ehemmiyeti haiz dış limanlardan biri olan şehrin alınması, Rusların Erzurum’da tutunabilmeleri için zaruriydi. Trabzon’un alınmasının bir diğer faydası da İç Anadolu’ya yapılacak bir harekâta kolaylık sağlayacak olmasıydı.
Osmanlı donanması Karadeniz’deki Rus limanlarını topa tutunca Çarlık orduları 1 Kasım 1914 günü Doğu Anadolu’daki dört noktadan sınırımızı geçti. Denizden gerçekleştirilen saldırıların hedefi Artvin’den İstanbul Boğazı’na kadar bütün Karadeniz sahiliydi. Bölgedeki en ağır bombardıman Trabzon’a yapılmıştı. Sahilde Ruslara ağır darbeler vuran Osmanlı güçleri sürekli olarak mevzilerini terk etmek ve batıya çekilmek durumunda kalmışlardı.