Batı Şeria ve Gazze’nin İsrail tarafından işgalinin tarihçesi Filistinlilerin hayatını kontrol altına almak için kullanılan askerî formülleri ortaya koymakta. İsrail ve Arap orduları arasında 1967 yılında gerçekleşen Altı Gün Savaşı, Batı Şeria ve Gazze’nin işgaliyle sonuçlandı.
İsrail bu savaşın hikâyesini rastlantı olarak anlatır. Oysa yeni ortaya çıkan tarihî belgeler ve arşivdeki tutanaklar İsrail’in bu savaşa gayet iyi hazırlandığını göstermektedir.
1963 yılında Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nde açılan bir kursa kaydolan asker, hukukçu ve sivil yöneticilere ilişkin rakamlar, dört yıl sonra İsrail tarafından işgal edilecek topraklarla başa çıkmak ve üzerinde yaşayan 1,5 milyon Filistinliyi yönetmek için kapsamlı bir plan hazırlandığını ortaya koymakta. Bu planın gerekçesi, İsrail’in 1956 yılında Süveyş Kanalı krizi esnasındaki kısa ömürlü işgali döneminde Gazze’deki Filistinlilerle başa çıkmadaki başarısızlığıydı.
1967 Mayıs’ında, savaştan haftalar önce İsrailli askerî yöneticilere Filistinli kasaba ve köyleri nasıl kontrol altına alacaklarına dair hukukî ve askerî talimatları içeren birer kutu gönderildi. İsrail Batı Şeria ve Gazze’yi askerî yönetim ve gözetim altında mega hapishanelere dönüştürecekti.
İsrailli tarihçi Ilan Pappe’nin İsrail işgalinin ayrıntılı anlatımını içeren Yeryüzündeki En Büyük Hapishane: İşgal Altındaki Toprakların Tarihi adlı kitabında anlattığına göre yerleşim yerleri, kontrol noktaları ve kolektif cezalandırma bu planın parçalarıydı.
Devamı Derin Tarih Ocak Sayısında…