Mukaddes Emanetler - Sayı 151

Mukaddes Emanetler

Mukaddes Emanetler

Derin Tarih olarak bu ay Kutsal Emanetler konusunu siz kıymetli okurlarımıza takdim ederken, Osmanlı’nın ufkunda İslâm’ın nerede durduğunu bir kez daha hatırlatmak istedik. Zira sadece somut bazı eşyalar veya hatıralar değildi söz konusu olan; koskoca bir milletin teslimiyeti, muhabbeti ve samimiyetiydi. Dosyamızı okurken, “Ölsek de Ravzanı ruhumuz bekler!” mısraında özetlenen o şuuru derinden hissedeceksiniz.

Yeni sayımızda, hayırla görüşmek üzere…

“Mukaddes Emanetler” dosyamızda ilk olarak Türkiye Yazma Eserlerler Kurumu Başkanlığı Yazma Eser Uzmanı Abdülmecit Şentürk, Mukaddes Emanetlerin tarih boyunca gördüğü teveccühü ve son bir asırdaki çalkantılı döneme dair merak edilenleri anlatırken, Topkapı Sarayı Müzesi Silahlar ve Mukaddes Emanetler Bölümü eski sorumlusu ve müdür yardımcısı Hilmi Aydın, Asr-ı Saadet’in emsalsiz hazineleriyle ilgili en çok merak edilenleri 10 soruda cevapladı. Prof. Dr. İsmail Kara Mukaddes Emanetler üzerinden birkaç meseleyi müzakare ederken Prof. Dr. İsmail Güleç ise İstanbul’daki Kadem-i Şerîfler için yazılan manzûmelerin hikayesini satırlara taşıdı.

“Mukaddes Emanetler” dosya konusu haricinde ise M. Uğur Derman, Prof. Dr. Kahraman Şakul, Dr. Ahmet Uçar, D.r. Mehmet Erken, Enver Beşinci, Osman Atasoy, Arif Emre Gündüz, Oktay Türkoğlu,  Şeyma Üstün, Mehmet Önder, Tahir Günay, Fatma Türk Toksoy, Samet Tınas ve Canan Aytaş gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.

Derin Tarih ek olarak bu ay, Mukaddes Emanetler’den oluşan bir fotoğraf albümünü bütün okurlarına armağan ediyor.

Tarih Okuyan Şaşırmaz