Ertuğrul Faciası - Sayı 150

Ertuğrul Faciası

Temmuz 1889’da İstanbul’dan ayrılan Osmanlı denizcileri, yol üzerinde uğradıkları her limanda coşkuyla ve heyecanla karşılandıktan sonra, 7 Haziran 1890’da nihayet Japonya’ya ulaştılar. Üç aylık Japonya temasları da son derece mutluluk vericiydi. Ne var ki, dönüş yolunda büyük bir trajedi yaşandı: Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890’da Japonya’nın güneyindeki Kuşimoto kasabası açıklarında kayalıklara çarparak battı, 550’den fazla Osmanlı denizcisi hayatını kaybetti.

Derin Tarih olarak bu ay Ertuğrul Faciası’nı gündemimize taşırken, uzaklara mahzun bir selam gönderiyor ve kazada ebediyete intikal eden Osmanlı askerlerini rahmetle anıyoruz.

 

 

“Ertuğrul Faciası” dosyamızda ilk olarak Prof. Dr. Ali Merthan Dündar Türk-Japon ilişkileri ekseninde Ertuğrul faciasına dair merak edilen soruları cevaplarken, Japon Türkolog Nobuo Misawa ise Ertuğrul Fırkateyni mürettebatının resepsiyon kayıtlarında ulaştığı önemli bulguları Derin Tarih okurlarıyla paylaştı. Engin Çağdaş Bulut, Ertuğrul Fırkateyni faciasında hayatını kaybeden 82 Trabzonlu şehidin şehadete giden sürecini kaleme alırken, Fatma Türk Toksoy Ertuğrul Fırkateyni olayında Osmanlı’yı itibarsızlaştırma çabası güden ve bu doğrultuda asılsız haberler yapan gazetelerin küpürlerinden örnekler sundu.

 

“Ertuğrul Faciası” dosya konusu haricinde ise Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. İsmail Güleç, Prof. Dr. Kahraman Şakul, Dr. Ahmet Uçar, Dr. Rıza Kurtuluş, Enver Beşinci, İbrahim Furkan Özdemir, Osman Atasoy, Arif Emre Gündüz, Deniz Çıkılı, Mehmet Erken, Mustafa Akar, Canan Aytaş, Oktay Türkoğlu ve Yazar, Sunucu, Tiyatrocu ve öğretim görevlisi Mehmet Önder gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.

Derin Tarih ek olarak bu ay, Ertuğrul Fırkateyni faciasından sağ kurtulan Çarkçı Yüzbaşı Mehmed Ali’nin hatıralarından oluşan Ertuğrul’un Müheyyic Macerası adlı kitabı bütün okurlarına armağan ediyor.

Tarih Okuyan Şaşırmaz