Milliyetçiliğin Kemalizmle İmtihanı
Derin Tarih’in Ekim sayısında, Türkçü-Milliyetçi-Mukaddesatçı akımın Kemalizm gibi bir derdinin artık kalmadığı ve onun Nihâl Atsız, Dündar Taşer, hatta Alparslan Türkeş kadar olsun eleştirisine güç yetiremeyecek hâle geldiği gibi karamsar bir sonuca bizi götürür mü? Soruları soruldu, beyin fırtınaları teşekkül etti. Şimdi perdeyi açıyor ve milliyetçiliğin aynasında Kemalizmin değişen tezahürlerini izliyoruz.
Milliyetçiliğin Kemalizmle İmtihanı sayımızda dosya konusunda Yavuz Bülent Bakiler “Atatürk Yobazlığı” başlığı altında o dönemde yazılan şiirleri okuyarak konuyu daha iyi anlamamızı sağlarken; Dr. Mustafa Çalık “Ülkücü Bir Milliyetçiliğin Satır Başlarını Bir Kere Daha Hatırlamak” adıyla 21 maddede Milliyetçiliğin manifestosunu yazdı. Mustafa Armağan “Alparslan Türkeş’in Kemalizmle İmtihanı”nı anlatırken; Olcay Can Kaplan “Milliyetçiler Nasıl Atatürkçü Oldu” sorusuna cevap veriyor. Eyüp Gökhan Özekin “Savrulan Milliyetçilik Nasıl Rayına Oturur?” sorusuna cevap ararken; Samet Tınas “Milliyetçi Görüş Kemalizm’le Barıştı” diyerek trajik bir olaya parmak basıyor. Prof. Dr. Vedat Bilgin ise “Ülkücüler Kemalistleşiyor mu?” sorusuyla çarpışıyor.
Milliyetçiliğin Kemalizmle İmtihanı dosya konusunun haricinde Dr. Ahmet Uçar, Prof. Dr. Muharrem Kesik, Mustafa Özel, Ferruh Rahimov, Metin Taha Yılmaz, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, Dr. Y. Hakan Erdem, Mirza Mahmut Demir, Prof. Dr. Fahameddin Başar, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Muhammed Mahmut Bakır gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı. Derin Tarih, bütün bildiklerinizi unutturacak bilgiler ışığında devam ediyor…