KAPAK DOSYASI :
YAVUZ OLMASAYDI HZ. PEYGAMBER’İN (S.A.V) NÂŞINI AVRUPA’YA KAÇIRACAKLARDI!
Yavuz Sultan Selim olmasaydı Hz. Peygamber’in (sav) nâşını Avrupa’ya kaçıracaklardı! Yavuz İslamın Kutsal Beldelerini Osmanlı ağacının gölgesine almasaydı tarih nasıl şekillenirdi? Portekizliler Müslümanların kutsal topraklarını neden ele geçirmek istiyorlardı? Yavuz onların hamlelerine nasıl cevap vermişti? Mustafa Armağan’ın kaleminden Osmanlı Devleti’nin kutsal toprakları koruma gayretlerinden Portekizlilerin sömürüyü amaçlayan ‘keşiflerine’ tarihin bilinmeyen bir gerçeği daha açığa çıkıyor.
Muhteşem bir kitap hediyesi daha!
Mustafa Armağan imzalı Yavuz Sultan Selim albümü bütün Derin Tarih okurlarına hediye.
BAŞKA NELER VAR?
Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’la özel söyleşi: Ötekileştirilen Hz. Mevlana ve Şeb-i Arus kavramı.
Mehmed Akif’in 1923’te yapılan 2. Meclis seçimlerine de aday olduğu pek bilinmez. Kazanamayacağını bile bile neden aday olmuştu? Tahsin Yıldırım’ın kaleminden ilk kez yayınlanan belgeler eşliğinde gerçekleri okumaya hazır olun!
Ruslar ve Ermeniler karşısında bir mücahid imam Alvarlı Efe’nin zorluklarla yoğrulmuş hayatı Hüseyin Kutlu’nun kaleminden.
Murat Kocaaslan fakirlerin, yetimlerin ve mâhkumların dostu ‘Öteki’ Kösem Sultan’ı anlattı.
Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver’e Muhteşem Yüzyıl: Kösem dizisini sorduk: “Hayal yerine tarihî hakikatleri çeksinler.”
Brown Üniversitesi öğretim üyesi Palmira Brummett’le özel röportaj: “Şah İsmail Batılılar tarafından kurtarıcı olarak görüldü”
Müslümanlar yalancı peygamberle nasıl mücadele ettiler? Mehmet Salih Arı yazdı.
Menemen’de ‘gerçekte’ ne oldu? 85 yıldır muhaliflerini susturmak isteyen Kemalistlerin en güçlü silahı olan Menemen hadisesinde 7 kişilik ‘Şeriat ordusu’ esrarkeşlerden mi oluşuyordu? Kubilay’ın yanındaki askerlere niçin mermisiz silahlar verilmişti? Mehmet Çelik cevaplıyor.
Mustafa Alican Selçuklularla Bâtınîler arasındaki mücadeleyi satırlara taşıyor.
Papa ile özel bir görüşme gerçekleştiren Prens Sabahaddin’in Fransız Katolikleri ve sömürgeciliğiyle ilişkilerini Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu yazdı.
Yusuf Akçura’nın minare formundaki mezar taşı bize ne söylüyor? İsmail Kara cevaplıyor.
Ortaçağın Şeytan üçgeni: Cadılar-Sihir-Tıp. Hetta Howes yazdı.
‘İstanbul’un hafızası’ Prof. Dr. Semavi Eyice, hocası Mehmet Cavit Baysun’u ve talan edilen kütüphanesini anlattı. Kitaplarla teselli bulan hüzünlü bir hayat hikâyesi…
Kürtlerin tarihi neden yazılamadı? 1908’de İttihat ve Terakki ile başlayan, 1980 sonrası ihtilalci generallerle devam eden asimilasyon tarihçiliği Kürtlerin kökeninin Türk olduğu iddiasına dayanıyordu. Ancak hesap tutmadı. Mahmut Akyürekli yazdı.
Osmanlı ordusundaki ‘Deliler’in ‘sırlı’ hikâyesi Yavuz Bahadıroğlu’nun kaleminden.
Filistin politikasını eleştirdiği için ülkesi İsrail’den ayrılmak zorunda kalan Ilan Pappe, Derin Tarih için kaleme aldığı makalede Ortadoğu’nun Batı’yla buluşmasını ve kaotik modernleşme sürecini ezber bozan bir yaklaşımla ele alıyor.
Osmanlı medeniyetinin cennete açılan kapıları mezar taşları Halil Solak’ın kaleminden.
‘Devranın miyanını kuşatan meşin patika’ kemerin tarihini Şeyma Aydın yazdı.
Mehmet Doğan’la ‘Noel’ kelimesinin tarihine yolculuk.