Aralık 2012 (TÜKENDİ) - Sayı 9

KAPAK DOSYASI: HAREM GERÇEĞİ

Derin Tarih Aralık sayısında Osmanlı’nın mahrem gerçeği haremin saklı odalarına süzülerek karanlıkta kalan köşelerini aydınlatıyor.

Nurhan Atasoy açıklıyor: Harem askerî bir kurum, komutanı ise Valide Sultan’dı. Haremin mücevherlerden okunan ışıltılı yüzüyle buluşmak ister misiniz? Gül İrepoğlu rehberliğinde harika bir harem mücevherleri turuna hazır olun. Peki 24 saatliğine padişah olan Kadınefendi’yi tanıyor musunuz? O halde Mustafa Armağan’a kulak vermek gerek. İşte çarpıcı bir cariyelik yorumu: Fatma Aliye’nin gözüyle cariyelik Osmanlı ailesinin saygıdeğer bir üyesiydi. Hareme bir de damatların gözünden bakalım diyorsanız Cevdet Kırpık Saray-ı Hümayun’daki maaşlı damatları açıklıyor. Batı gözüyle haremin çarpık yorumlanışının sebepleri ise Hilal Görgün’ün kaleminden Derin Tarih Aralık sayısında.

Sarıkamış: Efsane mi? Facia mı? Bu iki sorunun peşine düşen Derin Tarih’te Şükrü Hanioğlu kendi olarak anlaşılamayan Enver Paşa’yı, Norman Stone Enver Paşa’nın aklını çelen Rus yenilgisini anlatıyor. Sarıkamış’ta Ruslara esir düşen Mehmet Fuad’ın kibrit kutusuna sığdırdığı günlüklerinin hikayesini, günlükleri Türkçeye kazandıran Jack Snowden’dan dinliyoruz. Mustafa Budak, Sarıkamış yenilgisinin faturasını Enver Paşa’ya çıkarmanın büyük bir hata olduğunu savunurken çarpıcı bir tespitte bulunuyor: “Sarıkamış yenilgisinin sebebi, risk yönetimindeki başarısızlıktı”. Mehmed Niyazi ise tarihî bir hatayı güçlü argümanlarla düzeltiyor: “Sarıkamış’ta 90 bin değil, 24 bin şehit verdik”.

BAŞKA NELER VAR?

Abdülhamid’in Siyonistlere tokat gibi cevabı Avram Galante’nin kaleminden Derin Tarih’te: “Filistin’den bir karış toprak vermem!”

Mahmud Erol Kılıç’tan ‘derin’ Mevlana yorumu: “Mevlana Şems öncesinde de meşhur bir şeyhti!”

Abdülkadir Özcan, Muhteşem Kanuni’nin son seferi Sigetvar’ı bilinmeyen detaylarıyla anlatıyor.

Çanakkale 1915 filmindeki “güleriz ağlanacak halimize” dedirten tarihî hataları Nejat Çuhadaroğlu Derin Tarih okurları için tespit etti.

Osmanlı’ya karşı savaşan Osmanlı Alexander Comte de Bonneval, nam-ı diğer Humbaracı Ahmet Paşa’yı Mustafa Kaçar’ın kaleminden dinlemeye hazır olun.

Müslüman kadının kutsallık ve şehvet sarkacında algılanışı ve çarpık resmedilişi İsmail Kara’nın benzersiz yorumu ve belgeleriyle Derin Tarih’te.

Sivri dilli savaş sanatkârı “hançer”in evvel zaman içindeki öyküsünü Şeyma Aydın anlatıyor.

Mustafa Kemal ile Talat Paşa hesaplaşmasının ortasında kalan Yahya Kaptan nasıl ve neden öldürüldü? Cevabı İsmail Akbal’ın kaleminden Derin Tarih Aralık sayısında.

Mehmet Çelik, Rusya’nın mahzende sakladığı teo-politik aklın uyanışını ve teo-politik akıldan mahrumiyetin bize neler kaybettirdiğini açıklıyor.

Hicret İslam’ın üniversitesidir. Neden mi? Cevabı benzersiz bir hicret yorumuyla İhsan Süreyya Sırma Derin Tarih okurları için veriyor.