Ateşin insanlık tarihine adını altın harflerle yazdığı bir gerçek. Ancak onun bulunmasından neredeyse 1.5 milyon yıl sonra icat edilen kibrit de insanlığın en mühim icatlarından biri olsa gerek. Zira bu kahraman sayesinde asi bir canavarı minik paketlere hapsedip ehlileştirdik. Hatta o kırmızı alev topunu hanelerimizde rahatlıkla barındırır hale geldik.
Çin kaynakları, kibritin Orta Asyalılarca kuşatılan Çi sarayının kadınları tarafından 500’lerde bulunduğunu bildirir. 950 yılında bilim adamı Tao Ku’nun yazdığına göre kibrit yapmak için sülfürlü çam dalları kullanılmış ve bunlara önce “ateş getiren köle” lakabı takılmış. Zaman geçtikçe “ateş sopası” diye anılır olmuş.
Kibritin gelişimini kimya biliminden ayrı düşünmek olmaz pek tabii. 15. yüzyılda Hamburglu simyacı Henning Brand altın elde etmeye çalışırken fosfor elementini buldu. Büyük hayal kırıklığı yaşayan Brand fosforla ilgilenmedi fakat İngiliz bilim adamı Robert Boyle fosfor kaplı kâğıt ile fosforlu kürdandan oluşan bir ikili icat etti. Kürdan kâğıda sürtüldüğünde alev alıyordu.