2012 yılından itibaren içerisine girdiğimiz büyük yıldönümleri döngüsü en son 2018’de ’le başını bize bir kere daha çevirmişti. Mayıs ayı itibariyle bu defa Millî Mücadele’nin başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919’un 100. sene-yi devriyesindeyiz.
Aradan geçen bir asra rağmen İnkılap Tarihi üzerindeki resmî, resmî ne kelime, bir zamanlar askerî baskı sebebiyle yakın tarihimizin henüz aydınlığa kavuşmamış pek çok cephesi mevcut. Arşiv belgeleri bile 5816 sayılı kanun ve bunaltıcı resmî baskı sebebiyle hakkıyla incelenebilmiş, hatta yayımlanabilmiş değil ne yazık ki.
Nitekim bizzat Türk Tarih Kurumu’nun 1979 yılında neşrettiği İngiliz Belgelerinde Atatürk adlı kitabın ilk cildinde (Yayına hazırlayan: Bilal Şimşir) yer alan Mustafa Kemal ile ilgili bir bilgi notundaki bir paragrafın aynı kurumun 1992’de yaptığı 2. baskısında bu defa “yanlı” bulunarak çıkarıldığını dergimizde okumuş olmalısınız (“yansız” belgeyi nereden bulup da zatıâlinize beğendireceğiz ey şanlı Türk Tarih Kurumu?).
Nitekim yine Türk Tarih Kurumu’nun bastığı Ali Fuat Türkgeldi’nin Görüp İşittiklerim unvanlı kitabının bu defa CHP devrinde, 1949 yılında yapılan ilk baskısında Ahmet Emin Yalman’ın isminin Amerikan mandacıları arasından -elbette korumak maksadıyla- “silindiğini”, iki yıl sonra yine aynı kurum tarafından Demokrat Parti devrinde yapılan 2. baskısına bu defa Yalman’ın isminin konulduğunu görüyoruz(!)
Düşünün, metinler üzerindeki bu mıncıklamalar ülkenin en önemli tarih otoritesi denilen kurumda oluyorsa diğerlerinde neler olmadı! Tarih kitaplarında öyle hile ve yanıltmacalar yapıldı ve yapılıyor ki aklınız şaşıyor.
19 Mayıs’ı 100. yıldönümünde bu hile ve aldatmacaların ötesinde ele almaya karar veren derginiz akademisyen ve uzmanlara 19 Mayıs hakkında merak edilen 19 soru yöneltti. Aldığımız ilginç ve merak uyandırıcı cevapları okuyunca resmî tarihin neleri ve neden hasıraltı ettiğini daha iyi anlayacaksınız.
Aylık dergi olarak 86. sayımızı tutuyorsunuz elinizde ama 2014 sonundan itibaren çıkan bir de Özel Sayılarımız var ki Nisan sonunda “Dört Halife Devri” başlığıyla 14. sayısı yayımlandı. Demek erken bir 100. sayı ile karşı karşıyasınız.
İnşaallah nice 100. sayılarda buluşmak dileğiyle.
Hayırla kalınız.
Mustafa Armağan Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni