Tarihte Bilâdüşşâm mıntıkası, Anadolu’nun bir kısmıyla beraber Filistin’i, Suriye’yi, Lübnan’ı, Ürdün’ü, hatta Irak ve Mısır’ın bir kısmını içine alan geniş bir coğrafyanın adıydı. Ulus devletler çağında önce coğrafyamız bölünüp parçalandı, ardından hafızalarımızın bütünlüğü ortadan kalktı. Mesela bugün Suriye dediğimizde, nasıl bir derinlikten söz etmekte olduğumuzun farkına bile varmayız. Dahası, “Suriye” veya “Suriyeli” kelimelerinin bize çağrıştırdığı şeyler genellikle iç siyasetin polemiklerine bulanmış olumsuz imajlardan ibarettir. Oysa Suriye, öyle geçiştirilecek veya görmezden gelinebilecek bir belde değildir. Hele de Suriye’nin kalbini teşkil eden Şâm-ı Şerîf, bir Müslümanın gönül ve zihin dünyasında sayısız referanslarla işaretlenmiş bir merkezdir.
Derin Tarih olarak, Suriye’de yaşanan güncel gelişmelere paralel biçimde, Şâm-ı Şerîf dosyamızı çalışmaya karar verirken iki temel hedefimiz vardı: Suriye’ye dair zihnimizdeki prangaları çıkarıp atmak ve bundan sonra bilhassa Şam’a yolu düşecek olanlar için dört başı mamur bir rehber hazırlamak. İslâm tarihindeki yeriyle, yakın mazisindeki dönüm noktaları ve bugünkü konumuyla, kıymetli okurlarımızın beğeneceği bir dosyaya imza atmış olduğumuzu umuyoruz. Bilhassa Şam (ve Halep) sınırları içindeki ziyaretgâhlarla ilgili malumatın, dergimizin bu sayısını sıra dışı ve daha kıymetli kıldığını dikkatli okurlarımız zaten fark edecektir.
Suriye’de 61 yıllık karanlık bir dönem kapandı. Bundan sonra ne yaşanırsa yaşansın, Suriye hiçbir zaman eskinin o korkunç günlerine bir daha dönmeyecektir. Muhayyilemizden hiçbir zaman ayrılmayan bu güzel ülkenin güzel evlatlarına aydınlık yarınlar ve bereketli ömürler temenni ediyoruz.
Yeni sayımızda, hayırla görüşmek üzere…
Devamı Derin Tarih Ocak Sayısında…