Basının sorularını cevaplayan Amerikan polisi, gece saatlerinde Pensilvanya’daki evinde bir saldırgan tarafından katledilen Filistin asıllı profesörün ölümü üzerine yorum yapmaktan kaçınıyordu. Polise göre bu cinayet sıradan bir hırsızlık olayı olabilirdi veya belki de sinirleri bozulan bir öğrenci bıçağına sarılmıştı. En son olarak da uluslararası bir suç örgütüne mensup bir katilin bu cinayetten sorumlu olabileceği ihtimali üzerinde duruluyordu. Katil 27 Mayıs 1986 gecesi saat 02:30’da yüzüne maske takarak Farukî ailesinin evine yönelmişti.
Ramazan ayının 18. günüydü. Pencereden evin mutfağına giren maskeli saldırgan, sahur hazırlığında olan evin annesi Lamyâ Farukî’yi bıçaklayarak katletmişti. Annesinin çığlıkları üzerine uykusundan uyanarak yardıma gelen ailenin büyük kızı, Enmar da -aynı zamanda hamileydi- mutfak kapısında saldırganın hedefi olmuş ve ağır yaralanmıştı. Evin küçük kızı Tayme ablasının çocuğu ile beraber gardıroba saklanarak canını kurtarabilmişti. Üst kata çıkan eli kanlı katil, burada bir müddet boğuştuğu İsmail Râcî Farukî’yi de art arda indirdiği bıçak darbeleriyle öldürmüştü. Polise göre cinayet daha önceden tasarlanmıştı ve işleniş biçiminden hareketle derin bir intikam duygusuyla yapıldığı açıktı. Amerikan adlî makamları ve basını bu kadar açıklama ile iktifa etmiş; cinayetin işleniş amacı ve katil üzerinde çok durmamıştı. Fakat Müslüman kamuoyu için cinayetin failleri ve azmettiricileri açıktı: “Siyonistler…” Bu, tamamen temelsiz bir yargı değildi.
İsmail Râcî Farukî’nin, seyahatlerle ve gurbetle geçecek dünya hayatı, 21 Ocak 1921’de Filistin’in Yafa şehrinde başladı. Kadı olan babası onun iyi ve modern bir eğitim almasını istiyordu. Bu nedenle ilk ve orta öğrenimini benzerleri Osmanlı coğrafyasının farklı noktalarında da açılmış olan Yafa’daki Fransız Saint Joseph Koleji’nde tamamladı. 1936’da lise diplomasını alan Farukî, Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi’ne kaydoldu. Burada felsefe alanında tahsil gördü. Başarılı bir öğrenciydi. Felsefe eğitiminin ardından Filistin’de yönetimi elinde bulunduran İngiliz manda idaresinin tayiniyle, bazı resmî görevlerde bulundu. Bu görevleri Filistin halkının yararına kabul ediyor ve onların iyiliği için gayret gösteriyordu. 1945-1948 arasında, bugün İsrail’in kuzeyinde yer alan Celîle’nin -Galile- son Filistinli valisi olan Farukî, bu yıllarda İsrail’in kurulmasına kadar devam edecek sancılı süreçte aktif bir rol oynadı ve direnişçilerin safında mücadele verdi. 1948’de İsrail’in resmen kurulmasıyla valilik görevi bitince, eğitimine devam etmek için ABD’ye gitti. Bundan sonra ülkesi için çalışmaya diasporada devam edecekti.
Devamı Derin Tarih Mayıs Sayısında…