Dengeleri Değiştiren Proje: SÜVEYŞ KANALI
Derin Tarih’in Nisan 2023 sayısında, 19. yüzyılın ikinci yarısında hayata geçirilen ve Ortadoğu-Akdeniz-Afrika üçgeninde dengeleri tümüyle değiştiren Süveyş Kanalı’nın inşası bütün boyutlarıyla ele alıyor. Akdeniz ile Kızıldeniz arasında bağlantı kurmak için tarih boyunca hangi kanal projelerinin yürütüldüğü, açılmasıyla birlikte uluslararası trafiğin ana hatlarında devrim yaratan Süveyş Kanalı’nın Avrupalı sömürgeci güçlerin koloni arayışlarına nasıl etki ettiği, ciddi bir jeopolitik önemi haiz olan Kanal’ın inşa sürecinde neler yaşandığı ve nasıl gerilimler ortaya çıktığı dikkat çekici detaylarıyla Derin Tarih’in satır aralarında.
“Dengeleri Değiştiren Proje: SÜVEYŞ KANALI” dosyamızda, Doç. Dr. Murat Çınar ticaret yollarının kavşağında bulunan Mısır’da geçmiş zamanlardan son yüzyıla nasıl projeler yürütüldüğünün izini sürdü. Süveyş Kanalı’nın inşa edildiği konjonktürü ve kanalla birlikte bölgenin değişen jeopolitik konumuna dair sorularımızı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak cevaplarken; Kanal’ın inşa sürecinde ve sonrasında Osmanlı Devleti’nin tutumunu Prof. Dr. Durmuş Akalın satırlarına taşıdı. Kanal projesi ile bölgede şiddetini artıran İngiltere-Fransa arasındaki hâkimiyet mücadeleleri ile bu çatışmaya eklenen Mısır’ın bağımsızlık teşebbüslerinin Osmanlı’ya etkilerini ise Dr. Tuba Çınar kaleme aldı.
- “Dengeleri Değiştiren Proje: SÜVEYŞ KANALI” dosya konusu haricinde ise Uğur Derman, Tarihçi-Yazar Dursun Gürlek, Prof. Dr. İsmail Kara, Dr. Rıza Kurtuluş, Prof. Dr. Gülgün Yılmaz, Dr. Ahmet Uçar, Prof. Dr. İsmail Güleç, Araştırmacı-Yazar Mikail Türker Bal, Tarihçi-Yazar H. Yıldırım Ağanoğlu, Samet Tınas, Osman Atasoy, Araştırmacı-Yazar İbrahim Bozbeşparmak, Tarihçi-Yazar Hüseyin Yürük, Nazmi Ekinci, Araştırmacı-Yazar Fatma Türk Toksoy, Oyuncu-Akademisyen Mehmet Önder, Ahmet Yasin Çomoğlu ve Canan Aytaş gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.
Derin Tarih ek kitap olarak bu ay, Ahmet Çinar’ın yayına hazırladığı bir dönem sadrazamlık görevi de üstlenmiş olan İbrahim Sârım Paşa’nın Kavalalı Mehmed Ali Paşa ile 1837 yılında gerçekleştirdiği görüşmenin anlatımından oluşan Kavalalı Mehmed Ali Paşa ile Bir Mülakat kitabını bütün okurlarına armağan ediyor.
Tarih okuyan şaşırmaz.