Haziran 2013 - Sayı 15

KAPAK DOSYASI: DİKTATÖRLÜK VE CHP

Cumhuriyetin diktatörlüğe doğru gittiği bir kavşakta kurulan ve rejimi “havalandırmayı” hedefleyen Serbest Fırka denemesini keşfetmeye hazır mısınız? Alanında uzman isimler Derin Tarih okurları için yazdı.

Mustafa Armağan’dan çok konuşulacak bir yazı: Cumhuriyet’in İnkılap Yarası “Serbest Fırka”.Serbest Cumhuriyet Fırkası kötülerin partisi mi? Murat Yılmaz çarpıcı belgeler eşliğinde bu soruya cevap veriyor.Serbest Fırka seçmeninin sandık başındaki oy verme mücadelesi Bekir Berat Özipek’in kaleminden Derin Tarih okurlarıyla buluşuyor.

Derin Tarih’ten okurlarına muhteşem bir kitap hediyesi daha! Cumhuriyet döneminde benzerini pek az tanıdığımız bir radikal muhalif olan siyasetçi, gazeteci ve yazar Mevlanzade Rifat’ın kaleme aldığı Siyonistler Osmanlı’yı Nasıl Yıktı? ilk kez Derin Tarih Haziran sayısında!

BAŞKA NELER VAR?

Türkçe ezanı dinliyorum gözlerim kapalı! ‘Garip Şairimiz’ Orhan Veli’nin Arapça ezan yasağının kaldırılması kararını ‘bir avuç geri kafalı’ insanı avlamak için verilen taviz olarak gördüğünü biliyor muydunuz?

Halid Kandemir bu sorunun peşine düştü.Nezih Uzel anlatıyor: “Minarede: İsmet Paşa Ezanı, Aşağıda: Sessiz Ezan”.

Merhum Nezih Uzel vefatından kısa bir süre önce Derin Tarih‘e Türkçe ezanla ilgili çocukluk anılarını anlattı. Bu hazin konu, onun ellerinde sihirli bir mevzuya dönüştü.“Sanat hakikatin, gerçeğin, insanlık durumunun ifade biçimlerinden yalnızca biridir” diyen İsmail Kara soruyor: Hat sanatı siyaset sahnesine iner mi?

Ünlü Sanat Tarihçimiz Prof. Dr. Semavi Eyice Derin Tarih için İstanbul’un yer altındaki su hazneleri çukurbostanlarda keyifli ve benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor bizi.

Dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Heath W. Lowry soruyor: Fatih Limni’yi şifalı toprağı için mi fethetti?

Şükrü Hanioğlu’ndan çarpıcı bir makale: Batılı gözüyle genç Atatürk’ün düşünce sistematiği.Niyazi Berkoğlu yazdı:

Türklerin kahraman kanatlı atı Tulpar artık bir savunma zırhlısı!

Mazinin başındaki mağrur bekçiyle kısa bir buluşmaya var mısınız? O halde Şeyma Aydın’la evvel zamana yolculuğa hazır olun.

Zamanında zekat verilecek kimsenin kalmadığı İslam halifesi kimdi? Adnan Demircan cevaplıyor.

Kelimelerin tarihine Mehmet Ölmez’den bir katkı: Ermenice ‘torun’un Türkçesi var mıydı?

Che Guevara Nutuk‘u okumuş muydu? Yoksa bu da internette kol gezen aspagaras haberlerden biri mi? Merve Armağan ilginç kanıt ve tespitlerle cevaplıyor.

“Osmanlı’da kızlar okula gitmezdi” diyenleri Derin Tarih‘in Haziran sayısında kötü bir sürpriz bekliyor!

Boşnakları İslam’a yaklaştıran ve “Tanrı birdir” diyen din hangisiydi? İsmail Taşpınar bu ilginç dinin detaylarını anlatıyor.

İspanyol Armadası İngilizlere mi yenilmişti, yoksa Tanrı’ya mı? Norman Stone benzersiz tespitleriyle bizlere şaşırtmaya devam ediyor.

İsmail Akbal’dan ezberleri bozacak bir tespit daha: Fikriye Hanım intihar etmedi, sırtından vuruldu.

Selçuklu’nun canlı şahidi artık yok! Suriye iç savaşının son kurbanı Halep Camii’nde artık yerlerinde olmayan muhteşem kitabeleri Mehmet Tütüncü buruk bir hüzünle anlatıyor.

Mim Kemal Öke’nin sarsıcı tarih yorumları ve kitap eleştirileri bu ay da kaçmaz!