Bediüzzaman Said Nursî’nin 1958 yılında basılmış olan Tarihçe-i Hayat’ında bir tren bileti resmi yer vardır. 16 Nisan 1923 tarihlidir ve yolcusunu Ankara’dan Gebze’ye götürecektir. Bizzat yolcunun diliyle bu, ‘Eski Said’i Yeni Said’e götüren tren bileti’dir.
Bediüzzaman 8-9 ay kadar Ankara’da kalmıştır. Peki ne olmuştur da Eski Said’den Yeni Said’e fikren dönüşümü bu dönemde ‘fiilen’ tamamlanmıştır?
Bediüzzaman esaretten İstanbul’a 25 Haziran 1918’de dönmüş ve hemen ardından Enver Paşa’nın teklifiyle Dârü’l-Hikmeti’l-İslâmiye’ye üye tayin edilmişti. Bu sırada İngilizler İstanbul’u işgal ettiler. Bediüzzaman ise İngilizlerle, onların propagandalarına cevap veren yayınlar yoluyla mücadeleye girişti. Faaliyetlerinden haberdar olan Mustafa Kemal Paşa ve Ankara hükûmeti müteaddit defalar kendisini Ankara’ya davet etti. Ancak davetlere 1922 Temmuz’u sonuna kadar cevap vermedi.
Ankara’ya gittiği tarih tartışmalıdır. 9 Kasım 1922’den önce Ankara’dadır. Bu husus TBMM zabıtlarında geçen “Hoşâmedî” merasiminden açıkça görülmektedir. Talebelerine göre 5 Ağustos-9 Kasım arası bir tarihte gelmiştir Ankara’ya.