Temmuz 2020 - Sayı 100

Tarihimizin “100” Akı

Derin Tarih dergisi 100. sayısıyla okuruna merhaba dedi

 

Nisan 2012’de “Tüm bildikleriniz tarih olacak” sloganıyla yayın hayatına başlayan Derin Tarih dergisi muhteşem bir 100. Sayı özel dosyasıyla bayilerde.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin 100. sayıya özel görüş ve temennileri…

99 sayının en çok ses getiren makale ve köşe yazılarından seçme bölümler, dergiyi bugüne taşıyan değerli yazar ve yayın kadrosundan, akademisyen, araştırmacı ve gazetecilerden 100. sayıya özel görüşler, ilk sayının hazırlık aşamasından bugüne Derin Tarih’in çıkış ve yayın hikâyesi, 100 aylık heyecan dolu serüvenin mutfaktaki ekibinden ilk kez yayımlanan fotoğraflar…

 

  1. sayıya dair görüşler…

Ümit Meriç, Mahmud Erol Kılıç, Aykut Kazancıgil, Ömer Tuğrul İnançer, Mehmet İpşirli, Mustafa Kara, Yavuz Bülent Bakiler, Avni Özgürel, Rahîm Er, Mehmet Barlas, Mustafa Budak, İsmail Taşpınar, Adnan Demircan, Muharrem Kesik, Ahmet Uçar, Ekrem Buğra Ekinci, Nurhan Atasoy, Süleyman Seyfi Öğün, Nevzat Tarhan, Ahmet Ağırakça, Yavuz Bahadıroğlu, Uğur Derman, Mehmet Ali Beyhan, Ahmet Murat Özel, Selma Ersoy Argon, Savaş Barkçin, Fahameddin Başar, Suphi Saatçi, Hilmi Aydın ve daha birçok değerli akademisyen, yazar, araştırmacı ve gazeteciden 100. sayıya özel görüşler…

 

Ve unutulmayan yazılardan seçmeler…

Hilâfet’in kaldırılmasına İslam dünyasının verdiği tepkiyi gösteren, ilk kez yayımlanan belgeler!

Avram Galante’nin kaleminden, Sultan Abdülhamid ile Theodor Herlz arasındaki ilişkileri ve Siyonizm’in Osmanlı’dan toprak koparma macerasını konu edinen makalenin ilk kez Derin Tarih’te yayımlanan Türkçe tercümesi.

Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu’nun tespitleriyle Arap isyanı efsanesinin perde arkası.

Sahanın uzmanı Prof. Dr. Feridun Emecen’den Yavuz Sultan Selim’in Alevileri katlettiği bilgisinin yanlış olduğunu ispat eden kritik açıklamalar.

Merhum Halil İnalcık’ın yakın dostu Halil Sahillioğlu’nu anlattığı hasret yüklü satırlar.

Prof. Dr. İsmail Kara’nın kaleminden: “Sultan Abdülhamid Mızraklı İlmihal’i yasaklamış mıydı?”

Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kalın’dan İslam-Batı ilişkilerine yeni bir bakış.

Merhum Kemal Karpat’ın demokrasi tarihimizin kritik bir dönemine parmak bastığı özel röportajı.

Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’dan Sultan Abdülhamid dönemi istihbaratının bilinmeyenleri.

Prof. Dr. Metin Hülagü’nün yorumlarıyla, Lozan öncesinde imzalanan gizli antlaşmanın ifşa edildiği, ilk kez Derin Tarih’te yayımlanan belge.

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Türk dostu Prof. Dr. Norman Stone’un Ermeni soykırımı tezine neden karşı çıktığını açıkladığı şaşırtıcı satırlar.

Alevilik araştırmacısı Reha Çamuroğlu’ndan Alevilik’in bu topraklardaki hikâyesine dair samimi açıklamalar.

Mustafa Armağan’dan Andımız’ın yazarı Reşit Galip’in günah galerisi.

İstanbul’un hafızası merhum Semavi Eyice’yle 10 soruda Ayasofya.

UCLA’nın meşhur Ortaçağ Avrupası Uzmanı Prof. Dr. Teofilo F. Ruiz’den Avrupa tarihinin karanlık yüzü.

Resmî tarihi korkusuzca eleştiren Fikret Başkaya’nın cesur açıklamaları.

Merhum Nezih Uzel’in kaleminden, Atatürk’ün Samsun’a gidişinde heyetin Boğaz’dan çıkış vizesini imzalayan Bennett ile görüşmesine dair çok özel hatıralar.

M. Fatih Can’dan Türkiye’de tarih dergilerinin serüveni.

Devamı Derin Tarih Temmuz Sayısında…