DERİN TARİH’İN EYLÜL SAYISI ÇIKTI!
SOLUN KEMALİZMLE İMTİHANI
Derin Tarih’in bu ayki dosya konusu, Solun Kemalizmle İmtihanı. Doç. Dr. Fikret Başkaya, “Kemalizm bir Burjuva İdeolojisidir” iddiasını savunurken; Olcay Can Kaplan “Türk Solu Hareketi Nasıl Kemalize Edildi?” sorusu altında Doğan Avcıoğlu’nun sosyalistleri Kemalistleştirme operasyonunu anlatıyor. Prof. Dr. Anıl Çeçen “Kemalizm Hiçbir Zaman Sosyalizm Olmamıştır” diyerek solun 1960’larda kemalist yoldan emperyalist çizgiye kaydığını tespit ediyor. Okutman Fethi Murat Doğan ise “Babamızın Mezarında Dua Etmek Yerine Saygı Duruşuna Geçtik” diyerek trajik bir hadiseye değinirken; Eski Milletvekili Ufuk Uras “Solun Kemalizmle İntiharı” başlığı daha isabetli olabilirdi diyerek olayın ciddiyetine vurgu yapıyor. Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan “Ak Parti’nin Tekrar Kemalist Yaptığı (!) Bir Anti-Kemalist Yalçın Küçük”ü bizlere anlatıyor. Samet Tınas “Tarihe Sadık Kalan Bir Kemalist Sabahattin Selek”i dürüstlüğünden dolayı diğer kemalistlerden müstesna tutuyor. Özlem Kocukeli Özbay ise Prof. Dr. Mete Tunçay’ın “CHF Diktatörlüğü Komünistlerin Canına Okuyordu” diyerek adeta bizlere telmihte bulunuyor.
Muhteşem bir poster hediyesi daha!
Nadide bir resim olan “Eşyalara Sinen Abdülhamid Ruhu” tablosu bütün Derin Tarih okurlarına hediye!
Başka neler var?
Prof. Dr. Adnan Demircan bedevilerin yaşam tarzlarını “Bedeviler Nasıl Yaşardı?” Sorusu altında anlatıyor.
Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan yakın tarihte vefat eden Haluk Dursun hocaya ithafen “Haluk Dursun Hoca Da Hakk’a Yürüdü” diyerek ardından bir Fatiha okumamızı temenni ediyor.
Beyzanur Armağan Osmanlı son döneminde medreselerdeki yenilik arayışlarının en dikkat çekici örneklerinden olan “Selâhaddîn-i Eyyûbî Külliye-i İslâmiyyesi”ni anlatıyor.
Tarihçi-Yazar Cafer Talha Şeker “Arabistanlı Shakespear Yaşasaydı Arabistanlı Lawrence Efsane Olur Muydu?” Sorusunu soruyor.
Emekli-Albay Mustafa İnal Sultan Abdülaziz’in katlinden 15 Temmuz’a “Darbecilerin Keyfini Kaçıran Demiryolu Devrimlerimiz”i anlatıyor.
Dr. Ahmet Uçar Sultan Abdülhamid’e atılan iftiralardan birisine daha cevap veriyor. “Sultan Abdülhamid Kitap Yaktırmadı” diyerek cevap veriyor.
Prof. Dr. Aykut Kazancıgil Kayıtdışı Tarih programının 27 Nisan 2019 tarihli bölümünü deşifre ediyoruz. Kendisi burada “Sultan Abdülhamid Devrinde Bilim Patlaması Yaşanmıştır” diyerek bilimddeki gelişmeleri bir bir önümüze seriyor.
Prof. Dr. Fehamettin Başar İslam, Bizans ve Haçlı Seferleri tarihi sahalarında 40 yıla yakın ders veren Prof. Dr. Fikret Işıltan’ı vefatının 22. sene-i devriyesinde yâd ediyor.
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci son zamanlarda gündemde olan Sultan Abdülhamid’in zevcelerine yönelik çarpıtmalara “Sultan Abdülhamid Dokuz Zevcesiyle Aynı Anda Nikahlı Mıydı” sorusu üzerinden cevap veriyor.
Prof. dr. Mustafa Özel hayatımızı anlatırken önümüze bir daire çiziyor ve bu daireye de “Saat, İş ve İbadet” adını veriyor.
Doç. Dr. Mustafa Alican dünyada tıp üzerine hurafeler dönerken Selçuklu’nun tıp ilminde hızla gelişmesini “Selçuklu Tıp Rönesansı” başlığı altında bizlere naklediyor.
Prof. Dr. Rûhî Ayangil “Sultan Abdülaziz Han Klasik Batı Müziği Besteleyen İlk Kompozitör Padişah” diyerek Avrupalıları adeta kıskandırıyor.
Metin Taha Yılmaz Teleskop veya Dürbün başlığı altında eşyanın kalbine inip “Doğu’yu Uzak Gösteren İcat”a mercek tutuyor.