Haziran 2019 - Sayı 87

Son Osmanlı Göçtü

Derin Tarih Haziran Sayısı Çıktı!

Son Osmanlı Göçtü

KADİR MISIROĞLU: YAKIN TARİHİN TABULARINA MEYDAN OKUYAN ADAM

Derin Tarih Haziran sayısında, resmî tarihin büyüsünü bozan ve büyücü çıraklarını da tasfiye eden Kadir Mısıroğlu’nu kapağa taşıdı. Geçen ay ebediyete irtihal eden fikir adamı Mısıroğlu’nun tarihe bakışını ve eserlerini kendisini yakından tanıyan akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, talebeleri ve aile mensupları anlattı. Dünya görüşü, resmî tarihle hesaplaşma usulü, lisan hassasiyeti, talebe yetiştirme yöntemleri, tasavvuf ve İslam şeriatına bakışı, çığır açan kitapları, zengin arşivi, gurbetteki yılları, Sebil dergisinin serüveni, yazı yazarken delillere, belgelere ve bilimsel mesnetlere bağlılığı ve cephedeymiş gibi yaşadığı hayatı… Mustafa Armağan, Ekrem Buğra Ekinci, Fatih Can, Ekrem Demirli, Abdülaziz Aygün, Samet Tınas, Mısıroğlu’nun yeğeni Ömer Faruk Lermioğlu, kızı Mehlika Mısıroğlu ve hanımı Aynur Mısıroğlu ile pek çok öğrencisinin kaleme aldığı yazılar Üstad’ın fikir dünyasına ve tarih tasavvuruna ilişkin yepyeni pencereler açıyor.

Muhteşem bir hediye daha!

Kadir Mısıroğlu ve davasıyla özdeşleşen Sebil dergisinin 2 Ocak 1976 tarihli ilk sayısının tıpkıbasımı bütün Derin Tarih okurlarına hediye!

Başka neler var?

  1. Dünya Savaşı’nın başlamasından 21 yıl önce, 1893’te Sultan II. Abdülhamid’e gelen ve çıkması muhtemel bir dünya savaşını haber veren isimsiz rapor Dr. Ahmet Uçar’ın yazısında.

Yavuz Bahadıroğlu Fetret devrinin en âsi şehzadesi düzmece Mustafa’yı anlatıyor.

Felsefe ve düşünce tarihine yön veren çok sayıdaki kitabı ve önemli eserlere yazdığı karşılaştırmalı kritiklerle fikir dünyamıza önemli katkılarda bulunan Mehmed Ali Aynî’yi Prof. Dr. Aykut Kazancıgil yazdı.

İstanbul’un 1963’teki ilk belediye seçimlerinde belediye başkanı seçilen Adalet Partisi adayı Nuri Eroğan’ın mazbatası nasıl iptal ettirilip yerine CHP’nin adayı başkan yapıldı? Nuri Eroğan’ın oğlu hukukçu Ömer Eroğan anlatıyor.

Mustafa Özel “Türk milleti var mıdır?” diye soruyor ve ‘Millet’e kök söktüren ‘Ulus’u anlatıyor.

Fes’in tarihteki şaşırtıcı ve büyüleyici yolcuğunu Metin Taha Yılmaz kaleme aldı.

Mustafa Armağan, yakın dostu Akif Emre’yi vefatının ikinci yıldönümünde yâd ediyor.