Unutulmaz bir destanın yazıldığı Çanakkale Harbi’nde devrin en güçlü donanmalarıyla mücadele edilmişti. Boğaz’ı geçip rahatça İstanbul’a ulaşmayı hayal eden İtilaf devletlerini harbin en büyük sürprizlerinden biri bekliyordu.
18 Mart 1915 günü 1. Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştirecek bu olayın, Çanakkale Zaferi’nin mimarı Cevad (Çobanlı) Paşa olacaktı. Evet, Cevad Paşa! Çanakkale deyince ismi hemen hiçbirimizin hafıza kıyılarına vurmayan bu Paşa, Çanakkale’nin unutturulan kahramanlarının başında yer alır.
Müstahkem Mevkii Kumandanı olarak göreve gelir gelmez, Çanakkale Boğazı’nın müdafaa sistemini değiştirmiş, eldeki kısıtlı imkânlar ölçüsünde muazzam bir mücadele örneği sergilemişti. Vatanın son karakolunu üstün gayret ve azimle savunarak Düvel-i Muazzama’nın kuvvetlerini geri çekilmek mecburiyetinde bırakmıştı. Bu şanlı zaferin ardından 18 Mart kahramanı ve İstanbul’u kurtaran kişi unvanıyla yâd edildi.
2 Ağustos 1914 günü seferberliğin ilânında 9. Tümen Komutanı olarak Gelibolu’da bulunan Cevad Paşa, 10 Ağustos 1914’te Müstahkem Mevkii Kumandanlığı’na tayin edildi. Göreve geldiğinde rütbesi Mirliva (Albay) idi. Bu vazifeye tayin edilmesinin ardından Boğaz’ın müdafaasını ele aldı. Zira Boğaz’ın müdafaa planları yapılamadığından Müstahkem Mevkii Kumandanlığı stratejik açıdan perişan durumdaydı. İlk iş olarak planları oluşturdu. Ayrıca kadro dışına çıkarilan bataryalar yeniden tanzim edildi ve tabyalardaki toplar tekrar kuruluşa alındı. Bu bataryalara askerler ve subaylar yerleştirildi. Mevcut batarya ve tabya kadroları değiştirildi.
Devamı Derin Tarih Mart Sayısında…