13 Nisan 1909 günü patlak veren ve 31 Mart Vakası olarak adlandırılan olaylar üzerine Selanik’te 3. Ordu Komutanı Mahmud Şevket Paşa’nın başını çektiği bir toplantıda müdahale kararı verilir. 2. ve 3. Ordular ile Balkanlardaki gönüllülerden oluşan Hareket Ordusu teşkil ettirilir. Ordunun gönüllüler olarak tabir edilen kısmı, Osmanlı Devleti’ne Balkanlarda sıkıntı çıkaran gayrimüslim çete reisleri ve bir kısım İttihat Terakkiciler tarafından idare ediliyordu. Hareket Ordusu’nun öncü birlikleri 16 Nisan 1909’da Çatalca’ya ulaştı. İstanbul’a yaklaştıkça katılımlar oldu ve gönüllülerle birlikte sayıları 80 bine yaklaştı.
Kumanda Mahmud Şevket Paşa’daydı. Hareket Ordusu’nun İstanbul’a girmemesi için Tophâne-i Âmire Nâzırı Ferik Hurşid Paşa, Erkân-ı Harb Mirlivâsı Memduh Paşa, Halep mebusu Nâfi Paşa, Üsküp mebusu Said Efendi, Rize mebusu Ahmed Bey ve Dersvekili Hâlis Efendi’den müteşekkil bir heyet ikna çabaları için Çatalca’ya gitti. Ancak sadece ordunun İstanbul’a girişini erteleyebildiler.
Hareket Ordusu 19 Nisan’da Yeşilköy’ü, 20 Nisan’da da Bakırköy’ü işgal etti. 22 Nisan gecesi Davud Paşa kışlası ele geçirildi. Ardından dört cihetten İstanbul’a girildi. Sırasıyla Harbiye Nezâreti, Taksim Kışlası ve Taşkışla kısa süreli çatışmaların ardından işgal edildi. Son olarak 24 Nisan günü Yıldız Sarayı da işgal edilince Hareket Ordusu’nun darbesi sonuca ulaşmış oluyordu.
Devamı Derin Tarih Şubat Sayısında…