Bundan 55 yıl önce, 21 Ağustos 1969 sabahı, Müslümanların ilk kıblesi ve üç mescidin üçüncüsü Mescid-i Aksâ, Avustralyalı bir saldırganın çıkardığı yangınla harabeye dönmüştü. Polise verdiği ilk ifadede, eylemini “Mesih’in gelişini hızlandırmak için” gerçekleştirdiğini söyleyen Denis Michael Rohan, Siyonist saplantılarla hareket eden bağnaz bir Hıristiyan’dı.
Kudüs’ün İsrail ordusu tarafından işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra yaşanan yangın, İslâm dünyası için ikinci bir şoktu. Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdulaziz’in çağrısıyla Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanan Müslüman devlet ve hükümet başkanları, İslâm Konferansı Örgütü’nü (bugünkü adıyla, İslâm İşbirliği Teşkilâtı) kurdu.
Derin Tarih’in Ağustos sayısında, bütün detaylarıyla Aksâ yangınını ele alırken, bu vesileyle İslâm İşbirliği Teşkilâtı’nın kuruluşunu, Kral Faysal’ın bağımsız İslâm dünyası idealini, teşkilâtın Kral Faysal suikastından sonraki serencâmını, Siyonist işgalle mücadelede 1970’lerin atmosferini yeniden hatırlamak ve hatırlatmak istedik.
Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksâ’nın bugünkü sahipsizliği ve kendi yalnızlığına terk edilmişliği, Müslüman dünya içindeki ayrışmaların da tek başına sembolü olarak değerlendirilebilir. Hatta İsrail -farzımuhal- işgali bugün sona erdireceğini ve Kudüs’ün istikbalini tayin yetkisini İslâm dünyasına bırakacağını ilân etse, Müslümanlar arasında “Aksâ’nın sahipliği” üzerinden yeni krizlerin ve çatışmaların çıkacağı bile tahmin olunabilir. Filistin davasının yüzyıllık mazisi, bu konuda çok az şüpheye yer bırakıyor.
Kudüs ve Mescid-i Aksâ, bu açıdan, İslâm coğrafyasının takatinin, kudretinin, kararlılıklarının, kararsızlıklarının ve kendi istikbaline ne kadar sahip çıkmak istediğinin bir kıstası ve ahvâlimizin bir aynası olarak da karşımıza dikilmiş, hepimizin gözlerinin içine bakıyor.
Yeni sayımızda, hayırla görüşmek üzere…
Devamı Derin Tarih Ağustos Sayısında…