Kerim Abdurraufoviç Hakimov, 1924’te Sovyetler Birliği’nin Cidde Başkonsolosu olarak atanmış Müslüman bir Tatar’dı. (Kral) Abdülaziz ve ordusu Hicaz’ı ele geçirdikten sonra, 16 Şubat 1926’da Abdülaziz’i bizzat ziyaret eden Hakimov, ülkesi adına dostluk ve saygılarını sunmuştu. Sovyetler Birliği, “Hicaz ve Necd Kralı”nı resmen tanıyan ilk ülkeydi. Arapçayı ana dili gibi konuşan Hakimov’un, aynı zamanda dindar bir Müslüman oluşu, Kral’ın ona kısa sürede güvenmesini sağladı, ikili arasında sıkı bir dostluk meydana geldi.
1932’de Suudi Arabistan bağımsız bir devlet olarak sahneye çıktıktan sonra, Kerim Hakimov, bu defa ülkesinin Riyad’daki büyükelçisi olarak görevlendirildi. Cidde’deki görevi sırasında zaten büyükelçi gibi çalışan Hakimov, şahsî girişimleri ve Kral’la olan dostluğu sayesinde Sovyet vatandaşlarının Arabistan’da ciddi imtiyazlar elde etmesine yardımcı olmuştu. Emir Faysal, 1932’de Moskova’yı ziyaret ettiğinde ona eşlik eden Hakimov, geleceğin Suudi Arabistan kralını Sovyet yönetimine bizzat tanıtmıştı.
Arabistan’daki görevinin yanı sıra, ülkesinin Yemen’le ilişkilerini de koordine eden Hakimov, 1937’nin Eylül ayında aniden Moskova’ya çağrıldı. Eşi ve kızı o sırada Moskova’da bulunan Hakimov, davetin rutin bir istişare için olduğunu düşünürken, kendisini birden bire Sibirya’daki bir toplama kampında buldu. Komünist Parti Genel Sekreteri Josef Stalin’in başlattığı cadı avı ona da pençesini uzatmış, “ajanlık” suçlamasıyla yaftalanmasına yol açmıştı. Hakimov, 10 Ocak 1938’de, kendisi gibi onlarca “politik suçlu” ile birlikte kurşuna dizilerek öldürüldü.
Kerim Hakimov, Stalin döneminin sayısız kurbanından yalnızca biriydi. Sovyet diktatörün emriyle, böyle nice potansiyel söndürülüp yok edilmiş, üstelik bu cinnet hâli, dünyanın dört bir yanına adeta “insanlık tarihinin en ideal devri” şeklinde pazarlanabilmişti. Bugün Rusya Federasyonu’nun siyasî kodlarında etkisi hâlâ hissedilen Stalin’in imza attığı günahların bilançosunu çıkarmayı işte bu yüzden istedik. Bir dönemin fotoğrafını en doğru şekilde çekebilmek için…
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere, hayırla kalınız.